Neznáte zeleninu zvanou topinambur neboli židovské brambory? To byste ji měli co nejdříve ochutnat! Je to jedna z mála plodin, která se sklízí i během zimy. Hodí se na polévky a hutné krémy, přílohu i součást hlavního jídla!
DO 1 HODINY
SUROVINY
topinambury 300 g
sušené houby 1 hrst
česnek 1 palice
olivový olej
máslo 1 lžíce
čerstvý baby špenát cca 50 g
snítka čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř
NA ŠPECLE:
hladká mouka 300 g
vejce 3 ks
mléko 90 ml
máslo 1 lžička
sůl
POSTUP
Houby namočte do horké vody a troubu nechte předehřát na 190 °C.
Do pekáče dejte oloupané a na menší kousky nakrájené topinambury.
Můžete je i předvařit do poloměkka.
Společně je dejte péct s rozkrojenou palicí česneku, nasekaným rozmarýnem, solí a olivovým olejem. Pečte asi 20–30 minut.
Mezitím si uvařte špecle. Můžete použít polotovar nebo si je jednoduše vyrobte: z mouky, vajec, mléka a soli připravte těsto.
Přes hrubý cedník, síto na halušky nebo vidličkou tvořte špecle přímo do vroucí osolené vody.
Jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je sítkem z vody a v míse promíchejte s 1 lžící másla, aby se neslepily.
Namočené houby nasekejte a krátce je orestujte na másle
Upečený česnek vymačkejte do špeclí, přidejte upečené topinambury, orestované houby a čerstvé proprané listy baby špenátu (v horké směsi zavadnou).
Pokrm dosolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.
Topinambury jsou výborný a fantasticky zdraví. Díky za recept kupuju zásadně na http://www.diatop.cz