Domácí sušená panenka

Uzeninám, různým salámkům a klobásám se (více či méně úspěšně) snažím vyhýbat, ale rozhodně ne proto, že by mi nechutnaly – spíše mě odrazuje jejich složení. Nedávno jsem ale ochutnala domácí sušenou panenku, která žádná éčka a dusitany neobsahuje, a naprosto mě nadchla! Chuťově je famózní, příprava samotná zabere jen pár minut, a ještě naprosto přesně víte, co jíte

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ neuvedeno
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 kus

Koření obměňte dle chuti a alkohol klidně vynechte

1 vepřová panenka
sůl
cukr krupice
1 lžíce alkoholu
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce sušeného česneku
1/2 lžičky mletého chilli
1 lžíce pepře barevného celého

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Koření si upravte dle chuti, kromě této pikantní směsi jsou s česnekem skvělé i sušené bylinky.

Krok 2: Maso odblaňte, pořádně omyjte, osušte papírovou utěrkou a v pekáčku nebo sáčku celé zasypejte směsí cukru a soli v poměru 1 : 1. Když najdete nádobu co nejbližší tvarem panence, bude vám stačit něco kolem 3/4 hrnku od každého. Zkoušela jsem i variantu pouze se solí a také fungovala, ovšem s cukrem maso pouští více vody, což je žádoucí. Nechte přes noc v lednici, stačí 12 až 16 hodin. Čím déle panenka ve směsi bude, tím bude slanější.

Krok 3: Druhý den maso opět opravdu pořádně omyjte a osušte. V hmoždíři nadrťte pepř a smíchejte ho s ostatním kořením.

Krok 4: Pro jistotu maso ještě potřete alkoholem (použila jsem bourbon). Místo něj lze užít i ocet – jde vlastně o dezinfekci.

Krok 5: Teď celou panenku pořádně obalte ve směsi koření a hezky ho přitlačte, ať dobře drží. Poté maso napíchněte na háček.

Krok 6: Kořeněné maso pověste do suchého prostoru, kde trochu cirkuluje vzduch: třeba k oknu s mikroventilací nebo na garnýž. Pokojová teplota masu nevadí, jen nesmí být přetopeno anebo horké léto. Ochutnávat můžete už po týdnu, já jsem panenku sušila 11 dní a byla parádní. Pokud ji chcete ještě sušší, nechte ji viset dva týdny.

Krok 7: Sušené maso krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Sušená panenka je skvělá i místo jerky na výlety – moc neváží a obsahuje množství bílkovin.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře