Polovina prázdnin je tu a sezona rajčat je v plném proudu. Na sušení se hodí masitější odrůdy (hodně dužiny, málo semínek), ale použít můžete prakticky jakákoliv. Tak směle do toho!
DOBA PŘÍPRAVY 20 minut DOBA VAŘENÍ 3 hodiny NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 skleničky
1 kg rajčat
sůl
4 stroužky česneku
4 plody kapary
4 snítky čerstvé bazalky
600 ml olivového oleje
Postup
Krok 1: Správně se rajčata suší několik dní na slunci, toho se ale letos v dostatečné míře asi nedočkáme. Takže si zapněte troubu na 180 °C.
Krok 2: Rajčata rozpulte a vydlabejte z nich všechna semínka – ta můžete spotřebovat třeba na salát. Poloviny pak narovnejte na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Lehce osolte. Vložte do trouby.
Krok 3: Samotné sušení trvá podle masitosti odrůdy asi 3 hodiny. Troubu každých asi 20 minut na 2 minuty otevřete, aby mohla uniknout vlhkost, a teplotu vždy o 20 °C snižte. Když jste na 120 °C a rajčata stále nejsou suchá podle vašich představ, pečte dál, ale teplotu už nesnižujte.
Krok 4: Hotová jsou, když ztratí polovinu až dvě třetiny původní vlhkosti, záleží, jak moc hutná je chcete. Do každé skleničky (200 ml) dejte stroužek česneku, jeden plod kapary a pár lístků bazalky.
Krok 5: Pak ji naplňte zchladlými nasušenými rajčaty a nakonec zalijte olivovým olejem. Skleničky pevně uzavřete. Zavařovat už není potřeba, takto uschovaná rajčata vydrží zhruba rok.