Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Brousíte si zuby na domácí toustový chléb už nějakou dobu? Dobrý recept s jasným postupem je základ a my pro vás jeden takový máme! Pak už stačí jen domácí pomazánka a můžete servírovat snídani!

do 1 hodiny

Suroviny

hladká mouka 500 g
máslo pokojové teploty 30 g + na vymazání formy
čerstvé droždí 20 g
vlažná voda 300 ml
sůl 10 g
prošlehané vejce na potření 1 ks

Postup

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Máslo se snažte prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed udělejte důlek.
V misce rozmíchejte droždí s vlažnou vodou a míchejte až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijte do připraveného důlku a vypracujte jemné a hladké těsto.
Na závěr těsto vyklopte z mísy a ještě na vále ručně prohněťte. Těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Z každé části vyválejte obdélník, který stočte do roličky. Hrany zatočte dolů a formu na biskupský chlebíček vymažte máslem.
Obě roličky těsta do ní umístěte vedle sebe spojem dolů. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejte na 230 °C.
Vykynuté těsto potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte cca 20 minut dozlatova.
Upečený chléb ihned vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře