Domácí turecký med

Svému zubaři (a dietologickému svědomí) to raději neříkejte, ale domácí turecký med si i přes množství cukru, které obsahuje, nejspíš zamilujete. Na rozdíl od kupovaného navíc opravdu voní a chutná po medu, křupe po oříšcích a doslova se rozplývá na jazyku. A na Vánoce poslouží i místo cukroví!

Ingredience

3 bílky
220 g cukru krupice
1/2 lžičky mleté vanilky
100 g medu
150 g ořechů

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Hmotu, kterou později vyrobíte, můžete namazat jako já na pečicí papír lehce pomazaný máslem nebo posypaný moučkovým cukrem, ale také ji můžete rozetřít mezi dvě velké dortové oplatky.

Krok 2: Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni úplně dotuha.

Krok 3: Med na plotně nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte, aby byl úplně tekutý, a za stálého šlehání ho spolu s vanilkou (ve formě pasty či extraktu) přilijte ke sněhu. Pokračujte ve šlehání nad zdrojem tepla (směs bude po přilití medu o něco tekutější), až je vše zase dost tuhé.

Krok 4: Vmíchejte ořechy, větší můžete předtím lehce posekat.

Krok 6: Směs rozetřete na máslem pomazaný pečicí papír. Jinou variantou je rozetřít směs na dortovou oplatku a ze shora ji přitisknout druhou. Turecký med lze i obarvit – na toto množství stačí na špičku nože gelového potravinářského barviva.

Krok 7: Nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a pak nakrájejte na kousky, případně ještě zabalte do celofánu. Bílky jsou tepelně upravené, přesto je lepší med uchovávat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře