Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

V celém gurmánském světě snad neexistuje nic, co by předčilo domácí těstoviny. Nevyrovnají se jim dokonce ani ty koupené čerstvé. Těstoviny, které si připravíte doma, ať už jsou to špagety, tagliatelle, nebo úplně jiný typ, jsou hebké, jemné a zkrátka neodolatelné. V receptu níže najdete orientační poměry surovin. Příprava těstovin se totiž většinou odvíjí od toho, jakou máte k dispozici mouku. Těsto by nemělo být příliš řídké, ideální těsto by vám mělo dát trochu práce při propracovávání a hnětení.

DO 1 HODINY
2–4 PORCE

SUROVINY (2–4 PORCE)

hladká mouka, nejlépe s označením 00 200 g (1,5 hrnku)
vejce 2 ks
mořská sůl 1 špetka
olivový olej 1 lžíce

OCHUCENÉ TĚSTOVINY (VYBERTE JEDNU Z MOŽNOSTÍ):

mražený listový špenát, uvařený a scezený 150 g
rajčatový protlak nebo pyré 2 lžíce
červená řepa, uvařená a nastrouhaná 2 lžíce
práškový šafrán smíchaný s 2 lžícemi horké vody 1 sáček
najemno nasekané čerstvé bylinky 3 lžíce
inkoust z olihně 1 sáček
stroj na přípravu těstovin (není nutný)

POSTUP

Na čisté pracovní ploše si udělejte z mouky hromadu a doprostřed udělejte důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracovávejte vejce do mouky a vytvořte pevné, kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte pár kapek vody, pokud moc vlhké, přidejte naopak mouku.
Hněťte těsto, dokud není hladké. Když se vám zdá, že má ideální konzistenci, vytvořte z něj kouli, tu potřete po povrchu olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat.
Když dodržíte tuto půlhodinu, bude se těsto snáze válet, bude pružnější a těstoviny budou lepší.
Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na tenkou placku nebo použijte strojek na přípravu těstovin.
Jednu stranu vyválené placky překlopte ke středu, poté udělejte to samé s protější tak, že se ve středu téměř setkají. Pak překlopte jednu již přeloženou polovinu přes tu druhou, ale těsto nestlačujte.
Svižně pokrájejte zabalené těsto na tenké proužky, které okamžitě rozbalte. Možná to půjde snáze pomocí tupé strany nože.
Chvíli těstoviny vyvěste, aby trochu oschly, nebo je posypte semolinovou moukou a vytvořte z nich volně spletená „hnízdečka“, která nechte odpočinout na čisté utěrce.

Ochucené těstoviny

Pokud chcete připravit ochucené barevné těstoviny, přidejte do základního receptu následující suroviny:

Špenátové těstoviny: Uvařte špenát a zbavte ho veškeré přebytečné tekutiny. Rozmixujte ho s jedním vejcem, až získáte hladkou hmotu, osolte a opepřete.

Rajčatové těstoviny: Do mouky zamíchejte rajčatový protlak nebo pyré a použijte jedno velké vejce místo dvou středních.

Těstoviny s červenou řepou: Do důlku v mouce přisypte nastrouhanou vařenou červenou řepu. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních.

Šafránové těstoviny: Práškový šafrán nechte 15 minut namočit ve 2 lžících horké vody. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních a před jeho zamícháním do mouky ho rozšlehejte s šafránovou vodou.

Bylinkové těstoviny: Do důlku v mouce přisypte najemno nasekané čerstvé bylinky.

Těstoviny s inkoustem z olihně: Před tím, než vejce promícháte s moukou, je smíchejte s olihňovým inkoustem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře