Domácí vaječný koňak s kardamomem

Nějakou variantu vaječného likéru najdete po celé Evropě. Ve Velké Británii se jmenuje eggnog a připravuje se nejčastěji z whisky, italské zabaione obsahuje sladké dezertní víno a německý Eiercognac – koňak. Já ten svůj připravuji z brandy a bílého rumu, přidávám vanilku a kardamom. A všude, kam s ním přijdu, jsem oblíbený host.

Budete potřebovat

5 žloutků
100 g cukru moučka
1 plechovka kondenzovaného mléka
2 kelímky smetany ke šlehání
150 ml brandy
150 ml bílého rumu
1 špetka mleté vanilky
1 špetka mletého kardamomu

Před přípravou řádně umyjte lahve (400 ml, hezky vypadají ty s patentním uzávěrem) i víčka, vypláchněte je vroucí vodou a nechte oschnout. Někdy v tom bývají zmatky, takže raději upozorním – použijte neslazené kondenzované mléko. V případě, že máte jenom slazené, už nepřidávejte cukr.

Postup

Krok 1: Ve větší hlubší nádobě šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až zesvětlají a pořádně nabydou.

Krok 2: Přidejte semínka vanilky, mletý kardamom a postupně ke žloutkům vešlehejte kondenzované mléko.

Krok 3: Vlijte šlehačku a už jenom krátce prošlehejte.

Krok 4: Na závěr přidejte alkohol, vaječňák přelijte do láhví a uložte do lednice. Nejlepší bude po pár dnech, když uzraje. Zhoustne, chutě se propojí a vznikne dokonalá lahůdka.

Moje tipy: Jestli máte rádi opravdu sladký, přidejte do jeho základu lžíci cukru navíc. Poměr brandy a rumu si také můžete vyladit podle sebe. A ještě jeden tip – když najdete v domácích zásobách panáka mandlovice… no, však uvidíte.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře