Vegeta a podobná dochucovadla se často označují jako nejdražší sůl na světě: obsahují totiž především právě sůl a glutamát sodný a zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději vlastní polévkové koření, do kterého dáte opravdu jen samé zdravé ingredience.
Ingredience pro 4 skleničky
Zelenina
1 kg celeru
1 kg mrkve
1 kg kořenové petržele
1/2 kg cibule
1/2 kg pórku
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst čerstvého libečku
1 hrst pažitky
5 stroužků česneku
Něco navíc
2 hrsti lahůdkového droždí
sůl
Postup
Krok 1: Všechnu zeleninu i bylinky omyjte a osušte.
Krok 2: Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli, pórek a česnek pokrájejte na tenké plátky a rozložte na velké plechy nebo pláty sušičky. Usušte v pootevřené troubě při 50 až 60 °C, v sušičce na střední stupeň nebo venku na přímém sluníčku (to je ale spíše záležitostí léta a bezvětří…).
Krok 3: Zeleninu i bylinky hlídejte – každému druhu stačí jiná doba sušení a některé můžete odebrat dřív.
Krok 4: V mixéru, kávomlýnku nebo hmoždíři usušené suroviny co nejjemněji pomelte.
Krok 5: Směs smíchejte s lahůdkovým droždím, které dodává chuť i živiny. Pro větší trvanlivost i výraznější chuť můžete do směsi přidat i sůl – zelenina však kvůli ní navlhne a bude se hůře dávkovat.
Krok 6: Rozdělte do uzavíratelných lahviček a používejte jako zdravý základ polévek (stačí pár minut povařit ve vodě), místo bujonu, s citronem a olivovým olejem jako zálivku na salát a prostě všude tam, kde se hodí dochucení zeleninou – tedy i do omáček, pomazánek a slaných kaší. Uchovávejte v dobře uzavřené sklenici nejlépe v chladu a temnu.
Tip: Rozpis zeleniny je spíše orientační, přidat můžete v podstatě cokoli, co vám chutná, skvělé jsou třeba papriky a kedlubny. Dále se do směsi nebojte zapracovat i další bylinky a koření: bobkový list, pepř, nové koření, kurkumu, oregano, bazalku nebo tymián.
Zdroj: prozeny.cz