Domácí višňová griotka

Sladký likér překvapivě snadno vyrobíte doma. Jak to, že vás to ještě nenapadlo? Nevadí, letos to napravíte. Můžeme vám doporučit jediné, naložte si, co nejvíce višní můžete. Jakmile totiž griotku po sedmi týdnech ochutnáte, budete se k ní stále častěji vracet. A pokud zmizí dřív než v červnu, bude vám smutno. A pokud hodláte tímto likérem obdarovat své přátele a rodinné příslušníky, očekávejte příští rok záplavu dopisů pro Ježíška.

DO 30 MINUT
1 LITR PORCE

SUROVINY (1 LITR PORCE)

višně 1 kg
cukr krupice 200 g
vodka, brandy nebo rum 750 ml

POSTUP

Višně omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Na závěr zalijte alkoholem tak, aby hladina byla nad višněmi.
Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě.
Griotku slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Višně uchovejte v uzavíratelné sklenici a využijte podle tipů níže.

TIP: Po slití griotky nám zbydou višně macerované v alkoholu a cukru. Ty rozhodně není třeba vyhazovat! Lze je skvěle využít třeba na ozdobu schwarzwaldského dortu či zmrzlinových pohárů.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře