Domácí želé bonbóny z ovocné šťávy a bez přidaného cukru

Velmi snadný recept na bonbony, které obsahují vitamíny a mikroživiny ze čtyř a více druhů ovoce. Pokud se chcete vyhnout konzervantům, cukru a barvivům, sáhněte po tomto receptu. 🙂

Ingredience na 20 porcí

1 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy (popř. kombinované) – čerstvé, lisované, kupované – záleží na vás
4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
2-4 lžíce medu, či stévie (to, zda budeme med přidávat záleží na vás a na tom, jak sladkou máte šťávu)
1/2 lžičku vanilkového extraktu (není povinné, popř. můžete zvolit jiné extrakty)
1 lžíce dalších zdravých složek v prášku – např. vitamín C, hořčík, … (není povinné)

Barevné kombinace ovocných šťáv

ČERVENÁ = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy
ORANŽOVÁ = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus
ŽLUTÁ = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla
ZELENÁ = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
FIALOVÁ = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1
Námi zvolené šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.

2
Nyní šťávu ohřejeme na středním plameni. Ale pozor!! Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky, tedy med, vitamíny a extrakty (pokud se je rozhodnete přidat).

3
Pokud máme všechny ingredience smíchané, nalijeme želatinu do forem a necháme chladit, asi po dobu 2-3 hodin.

4
Poté co nám želatina ztuhla, nakrájíme na drobné kostičky a můžeme začít mlsat.

5
Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám 2-3 týdny.

4 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře