Peprmintka, zelená, fefrmincka či ústní voda… Ať už mu u vás říkáte jakkoliv, mátový likér je prostě evergreen všech žíznivých koledníků. Vyrobte si ho (třeba zítra na Zelený čtvrtek) podle našeho návodu a v pondělí vám přijde víc než vhod!
Ingredience pro 2 lahvičky
1 hrnek máty
1 hrnek alkoholu
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek vody
gelové potravinářské barvivo
Postup:
Krok 1: Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.
Krok 2: Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.
Krok 3: Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).
Krok 4: Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.
Krok 5: Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.
Zdroj: prozeny.cz