Domácí zelená: Mátový likér

Peprmintka, zelená, fefrmincka či ústní voda… Ať už mu u vás říkáte jakkoliv, mátový likér je prostě evergreen všech žíznivých koledníků. Vyrobte si ho (třeba zítra na Zelený čtvrtek) podle našeho návodu a v pondělí vám přijde víc než vhod!

Ingredience pro 2 lahvičky

1 hrnek máty
1 hrnek alkoholu
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek vody
gelové potravinářské barvivo

Postup:

Krok 1: Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.

Krok 2: Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.

Krok 3: Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).

Krok 4: Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.

Krok 5: Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře