Dort míša

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali ze suchdolské Crêperie Café Girafe a její sesterské výrobny dortů Nasladko.cz. Těsto na korpus je trochu netradiční, ale všichni v redakci jsme z něj byli nadšení.

Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
Pečení 0:15

Ingredience

NA KORPUS

100 g másla o pokojové teplotě
100 g hladké mouky
100 g mletých oloupaných lískových oříšků
100 g moučkového cukru
1 lžíce bramborového škrobu (solamylu) špetka soli

NA KRÉM

800 g smetany ke šlehání (33%)
500 g plnotučného tvarohu (pouze v alobalu, nikoli ve vaničce)
150 g moučkového cukru
1 sáček želatiny v prášku Dr. Oetker
1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá

NA DOKONČENÍ

100 g meruňkového džemu
200 g smetany ke šlehání (33%)
200 g tmavé čokolády 60%
125 g čerstvých malin

Příprava jídla

1 Z přísad na těsto vypracujte soudržnou hmotu, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte v chladničce hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Těsto rozprostřete na dno dortové formy o průměru 28cm a pak upěchujte (například dnem skleničky), aby vznikl pevný plát. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak štědře pomažte džemem.

3 Na krém: želatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Šlehačku vyšlehejte společně s cukrem a dření vyškrábnutou z vanilkového lusku do polotuha a pak zašlehejte tvaroh. Želatinu zahřejte v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a míchejte, až se rozpustí. Nechte zchladnout a pak ji zašlehejte do tvarohové směsi a vlijte do formy na vychladlý upečený korpus s džemem. Dejte do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout.

4 Na polevu zahřejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu dohladka. Před nanášením ji nechte lehce ztuhnout, aby při přetažení přes okraj nestékala až dolů. Dort vyjměte z formy a polevu nanášejte pomocí paletky či stěrky. Nakonec ozdobte malinami.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře