Dort Stracciatella

60 minut - 12 porcí

Ingredience

Na korpus:

5 vajec (pokojové teploty)
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
2 lžíce horké vody
2 lžíce oleje
3 lžíce kakaa
5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky

Na krém:

500 g skyru
700 ml smetany na šlehání (33% tuku)
50 g cukru
100 g hořké čokolády, nastrouhané
Vanilka (špetka mleté, nebo lžička extraktu)
2 plátky želatiny
0,5 dcl mléka

Postup

1.
Nejprve si upečte korpus podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.
2.
Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl „na špičku“.(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)
3.
Na závěr opatrně postupně vmíchejte, „zabalte“, sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.)
4.
Když máte korpus upečený i vychladly, rozřízněte ho na polovinu a připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu do pevné šlehačky. V druhé míse si smíchejte všechen skyr, vanilku, cukr a nastrouhanou čokoládu.
Namočte želatinové plátky do studené vody, aby nabobtnaly a pak je rozpusťte v teplém mléku (nesmí být horké!).
Nyní zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku a skyr s dalšími přísadami určenými na krém i rozpuštěnou želatinou. Krém máte hotový a můžete plnit dort. Větší polovinu krému si nechte na vrchní vrstvu, protože ho použijete ještě na boky. Taky můžete dort dekorovat jako dort „naháč“, tedy dort, kdy pouze naplníte korpus a ze stran ho necháte obnažený, tak jako je tento borůvkový.
5.
Dort můžete servírovat rovnou, ale mnohem lepší je, když se nechá rozležet do druhého dne, nebo alespoň půl dne v chladu.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře