Drobenkový koláč s meruňkovou náplní

Jestli máte doma větší množství meruněk a chcete se jich zbavit anebo vám prostě chutnají dezerty, co jsou hodně cítit po meruňkách, tenhle koláč vám udělá radost. Je rychlý a jednoduchý! 🙂

SUROVINY

NÁPLŇ:

meruňky, vypeckované 1 kg + 1 dl vody
cukr krupice 200 g
skořice 1 lžička
kukuřičný škrob 30 g + 1 dl vody

DROBENKA:

polohrubá mouka 450 g
máslo 200 g
cukr krupice 200 g
prášek do pečiva 1 lžička

POSTUP

Náplň: Meruňky omyjte, vypeckujte a vložte společně s vodou do hrnce. Postavte na mírnější plamen a vařte za občasného míchání doměkka.

Pak rozmixujte nahrubo ponorným mixérem, přisypte cukr a skořici, pečlivě promíchejte a vařte, dokud se cukr nerozpustí.

Škrob nasypte do skleničky, zalijte deckou studené vody a vidličkou rozmíchejte. Směs nalijte do horké meruňkové náplně, zamíchejte a svařte do lehčího zhoustnutí (směs nebude tuhá jako pudink, ale to nevadí). Nechte asi 15 minut zchladnout.

Drobenka: Troubu zapněte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

Hluboký pekáč o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Povolené máslo nakrájejte na malé kostky, zasypte cukrem, moukou a práškem do pečiva a vypracujte velmi sypkou drobenku (jde to rukou anebo v robotu pomocí třecí metly na střední otáčky).

Dvě třetiny těsta nasypte do pekáče a lehce upěchujte. Na tuto první vrstu nalijte všechnu meruňkovou náplň a stěrkou rozetřete na celou plochu koláče (náplň nemusí být vyloženě studená, ale lehce zchladlá by být měla).

Na náplň rozprostřete zbytek drobenky, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře