Duhové sendviče

Jsou krásné na pohled a plné pestré směsi dobrot. Můžete si je ale zjednodušit i libovolně vylepšit podle vlastní chuti a sezony.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut 
Pečení 0:30

Ingredience

4 silné plátky dobrého tmavého toustového chleba

NA ZELENINU

1/4 máslové dýně, zbavená semen a nakrájená na 5 mm plátky (kolečka)
olivový olej podle potřeby
1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kolečka
1 malá cuketka, nakrájená na tenké šikmé plátky
1 avokádo
1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
4 hrsti výhonků (například kapusta nebo alfalfa/vojtěška)

NA ČERVENOŘEPNÝ HUMMUS

400 g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
1/2 bulvy vařené červené řepy (může být i kupovaná)
1 lžička mleté uzené papriky

NA KADEŘÁVKOVÉ PESTO

2–3 hrsti kadeřávku, bez tuhých řapíků (lze nahradit 4–5 hrstmi rukoly)
80–100 g opražených loupaných mandlí
60 ml panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plech vyložený pečicím papírem dejte v jedné vrstvě nakrájenou dýni, pokapejte olejem. Pečte 30 minut doměkka, v polovině přidejte v jedné vrstvě papriku a cuketku, pokapejte je olejem.

2 Mezitím vypeckujte a oloupejte avokádo (viz Něco navíc) a nakrájejte ho na plátky. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Odložte.

3 Přísady na hummus rozmixujte (v robotu, mixéru nebo tyčovým mixérem) dohladka a odložte.

4 Přísady na pesto rozmixujte v robotu se sekacím nástavcem nebo v sekáčku na potraviny (nemusíte úplně dohladka, zvolte konzistenci, jaká vám vyhovuje). Odložte.

5 Chléb opečte, 2 plátky potřete hummusem a 2 plátky pestem. Poklaďte pečenou i syrovou zeleninou (každou v jedné vrstvě), avokádem a výhonky.

NĚCO NAVÍC
Tyhle sendviče je potřeba celkem rychle sníst, jinak se chléb může promáčet. Někomu to nemusí vadit a může si vzít sendvič s sebou do práce, do školy či na výlet. Možným řešením také je sestavit a sníst vždy jen tolik sendvičů, kolik jich hned sníte. Zbývající komponenty na vás počkají odděleně v chladničce. V tom případě je dobré nakrájet jen půlku avokáda a ve druhé nechat pecku – ta zpomalí ,odcházení‘ dužiny; také chléb opečte až těsně před jídlem. Můžete si rovněž udělat jeden sendvič (nebo jiný lichý počet) a zbylou zeleninu a pesto sníst s těstovinami nebo s rýží a hummus (vydrží v chladničce až 3 dny) si dát třeba s pečivem. Lze také použít jiné pesto podle chuti.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře