Dušená treska na citronovo-česnekové omáčce s celerovými hranolky

image_pdfimage_print

Pochutnejte si na této vynikající dušené tresce s citronovo-česnekovou omáčkou a pečenými celerovými hranolky. Jídlo má vysoký obsah bílkovin a na druhé straně nízký podíl sacharidů a kalorií. Navíc je bohaté na množství vitamínů a minerálů, a to zejména: vitamíny skupiny B, selen, fosfor, mangan, hořčík, niacin, kyselinu listovou a vitamíny E a A. Pro milovníky ryb je tento recept perfektním tipem na zdravý a dietní oběd nebo večeři.

Treska patří pro své chuťové vlastnosti k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatá na omega 3 mastné kyseliny. V případě, že tresku nemůžete sehnat, netrapte se, můžete ji jednoduše nahradit například lososem či místním druhem ryb.

Domácí celerové hranolky jako příloha zase hravě nahradí klasické bramborové hranolky – jsou dokonce pečené a nepotřebujete k nim ani velké množství oleje. Jídlo má tedy podstatně nižší kalorickou hodnotu a určitě se po něm budete cítit lehce a fit 🙂

Tato dušená treska s celerovými hranolky je vynikající a určitě ji doporučuji vyzkoušet.

Ingredience

Na rybu:

600g tresky
2 PL másla
1 citron (šťáva + kůra)
2 stroužky česneku
1 PL hořčice
1-2 PL sójové omáčky
petrželka

Na celerové hranolky:

1kg celeru
1 ČL mořské soli
1/2 ČL mleté papriky
1/2 ČL majoránky
1 PL olivového oleje

Postup

Celer očistíme a nakrájíme na tenčí hranolky.
Ve velké misce připravíme marinádu na hranolky smícháním olivového oleje, koření a soli.
Následně do misky přidáme nakrájené hranolky a důsledně je v marinádě obalíme.
Hranolky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je 40 až 50 minut při 220 stupních dokřupava, přičemž je po 20 minutách otočíme na druhou stranu.
Mezitím v hluboké pánvi připravíme tresku.
Na rozpálené máslo přidáme prolisované stroužky česneku, hořčici, citronovou šťávu a kůru, sójovou omáčku a následně na pánev dáme tresku.
Pánev zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minut na slabém plameni doměkka. V případě potřeby podlijeme trochou vody.
Nakonec rybu posypeme petrželkou.
Rybu servírujeme s upečenými celerovými hranolky, polité připravenou omáčkou a můžeme ji doplnit i o svěží salát.

Dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *