Dušené hovězí s podzimní zeleninou

Seznam surovin

hovězí maso 1 kilogram (vyzrálé – krk)
cibule 3 kusy
česnek 2 stroužky
dýně 1 kus (střední)
mrkev 3 kusy
brambory 3 kusy
rajčatová passata
víno červené 200 mililitrů
bobkový list 1 kus
petržel hladkolistá 1 hrst
rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
balzamikový krém (podle chuti)
olej 3 lžíce (rostlinný)
sůl
pepř

Postup přípravy

1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na klínky, česnek na plátky, mrkev na kolečka a brambory na menší kostky. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte maso, nechte ho zprudka zatáhnout, přidejte česnek a část nasekaných bylinek. Přilijte víno, nechte je odpařit a podlijte vodou (nebo ještě lépe vývarem). Osolte, opepřete a duste, dokud maso není téměř měkké. Přidejte passatu, zeleninu a duste, dokud není vše zcela měkké.

2. Mezitím rozpulte dýni, vydlabejte semínka (jinou než hokkaido i oloupejte) a nakrájejte na kostky. Dýni přidejte do hrnce až ke konci, aby změkla, ale zůstala pevná. Hotové jídlo dolaďte solí, pepřem a balzamikovou redukcí podle chuti. Vmíchejte zbylé byliny a podávejte s dobrým pečivem.

Poznámka k receptu

Dušené hovězí si rozumí se sladkou chutí cibule a mrkve, není tedy žádný div, že k němu hezky ladí i dýně. Kromě skvělé chuti mu zelenina dodává i sytost. Pokud najdete v lednici nějakou další zeleninu, bez obav ji přidejte. Vítaná je brokolice, fazolky i pastinák.

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 120 min.
Porce: 6
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře