Dušené kedlubny s mrkví, pórkem a bramborami

Kedlubny jsou oblíbené ve studené kuchyni, někdo kousek přidává do vývaru. V teplé kuchyni jsou ale neprávem opomíjené. A tenhle recept je důkazem toho, že i vařené jsou vynikající. Tak připravte rodině jídlo ze sezonní zeleniny!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

2 kedlubny
1.5 mrkve
4 brambory
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
500 ml drůbežího vývaru
sůl a pepř
1 špetka muškátového květu
1 špetka muškátového oříšku
2 bobkové listy
1 snítka čerstvého tymiánu
1 snítka čerstvé šalvěje
1/2 pórku

Postup

Krok 1: Kedlubny zbavte dřevnatých slupek a nakrájejte je na hranolky. Mrkev nakrájejte na půlkolečka, brambory na kousky velikosti sousta.

Krok 2: V kastrolu rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte. Když jíška začne zlátnout, podlijte ji drůbežím vývarem (pro bezmasou variantu můžete použít i zeleninový) a metličkou pořádně prošlehejte, ať se nezavaří hrudky.

Krok 3: Přidejte kedlubny, mrkev, brambory, muškátový květ i oříšek, tymián, bobkový list a šalvěj a osolte a opepřete. Nechte asi 20 minut podusit skoro doměkka – zelenina nemá být rozvařená, ale hezky na skus.

Krok 4: Pórek nakrájejte na kolečka a na závěrečných 5 minut přidejte do hrnce, stačí mu na změknutí chvilička. Můžete ihned podávat.

Tip: Když přidáte více vody či vývaru, bude z toho výživná polévka.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře