Dýňová polévka vylepšená jablkem a zázvorem

Kuchyně: evropská 
Obtížnost přípravy: Střední

Seznam surovin

cibule 1 kus
jablko 1/2 kusu
smetana na šlehání 180 mililitrů
vývar zeleninový 300 mililitrů
máslo 2 lžíce
dýně hokkaido 600 gramů
sůl
citron 1/2 kusu
smetana zakysaná 1 kus
semínka dýňová
sýr Parmezán
zázvor
koření garam masala
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy

V první řadě je zapotřebí očistit dýni a nakrájet ji na kostky. Hodit se vám bude kvalitní nůž a škrabka.

Nadrobno se nakrájí také cibule. A nechá se na másle zesklovaťet. Pak už se přidá nakrájená dýně a zprudka pořádně orestuje. Následně se přidá polovina jablka a vše zalije vývarem. Výborný je zeleninový, nicméně použít lze i kuřecí. V nejhorším, když doma žádný nemáte, není problém přidat jen vodu. Výsledná chuť polévky ale nebude tak silná a intenzivní. Vykukovat by na povrch měly kostky dýně, respektive jejich špičky. Pokud je vývar dostatečně slaný, už jej není zapotřebí solit. Hrnec se přikryje poklic a směs přivede k varu. Pak už se stáhne plamen na minimum a nechá se všechno cca 15 až 30 minut probublávat. Dýně musí změknout.

Až dýně pořádně změkne, je třeba hrnec odstranit z plotny a všechno poté rozmixovat tyčovým mixérem. Konzistence směsi musí být dokonale hladká. Pak už se vmíchá smetana ke šlehání. Není třeba ji spotřebovat celou, záleží na chuti.

Nyní je třeba přidat koření, a to zázvor, garam masala, pepř, sůl a muškátový oříšek. Určitě nezapomeňte ani na pár kapek citronu.

Dýňová semínka se opraží na pánvi. Uslyšíte-li praskání, je to známka toho, že je hotovo. Semínka by po delší době na plotně zhořkla. Polévku ve finále dokonale ozdobí. Výborná je na ozdobu také rukola a plátky parmezánu. Celkový dojem bude jedinečný.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře