Dýňové podzimní brownies

Dýně je asi nejvýraznějším symbolem pozdního podzimu – a může za to nejen prastarý irský křesťanský svátek Halloween. Spojte její sladkou vůni s aromatickým kořením, kakaem a čokoládou!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 forma o velikosti 30 × 30 cm

Na dýňové pyré

300 g dýně
50 ml 33% smetany ke šlehání

Na těsto

1 hrnek hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku rozpuštěného másla
1 hrnek cukru krupice
3 vejce
3 lžíce hořkého kakaa
1/2 hrnku čokoládových čoček
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Dýni očistěte (hokaido není potřeba loupat, např. máslovou dýni už ale ano), zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15–20 minut doměkka. Pak nechte zchladnout. Troubu nevypínejte, jen ji stáhněte na 180 °C.

Krok 2: Mezitím si připravte základ těsta. Na odměření ingrediencí používejte hrnek o objemu 200–220 ml. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a trochou soli.

Krok 3: Rozpuštěné máslo nechte lehce zchladnout a vmíchejte k němu cukr. Pak metlou všlehejte vejce jedno po druhém a nakonec zapracujte moučnou směs. Takto připravené těsto rozdělte na poloviny – jednu klidně nechte ve stávající nádobě, druhou dejte do jiné.

Krok 4: Do jedné poloviny těsta přidejte kakao a čokoládové čočky, případně nasekanou hořkou čokoládu.

Krok 5: Dýni zalijte trochou smetany nebo mléka a rozmixujte úplně dohladka. Vzniklé pyré vmíchejte do druhé části těsta a ochuťte skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Pokud by tato část těsta byla příliš řídká, přidejte 1–2 lžíce hladké mouky.

Krok 6: Formu vyložte pečicím papírem a střídavě do ní lžící přidávejte světlé (dýňové) a tmavé (čokoládové) těsto. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře