Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní… Podzim snad nikdy nebyl sladší!

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
Pečení 1:10

Ingredience

150 g medových perníčků
50 g pekanových nebo vlašských ořechů
50 g másla + na vymazání

NA NÁPLŇ

300 g dýňového pyré (viz Něco navíc)
300 g ricotty
125 g čerstvého smetanového sýra
4 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
1 lžička perníkového koření nebo koření mixed spice (prodává například Marks & Spencer)
35 g kukuřičného škrobu
3 celá vejce

NA DOKONČENÍ

1–2 lžíce krupicového cukru
30 g pekanových nebo vlašských ořechů, nasekaných nahrubo a lehce opražených

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a pak nechte mírně zchladnout.

2 Teplotu v troubě ztlumte na 120°C a na její dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, smetanovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu, nebo až jsou okraje pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do chladničky (nejlépe však přes noc).

3 Vychlazený cheesecake rovnoměrně posypte cukrem a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Ozdobte připravenými ořechy.

NĚCO NAVÍC

Dýni oloupejte, nakrájejte na menší kousky, lehce posypte třtinovým cukrem (lze zcela vynechat, ale dodá to pyré příjemně karamelovou chuť) a pečte v troubě rozehřáté na 180°C doměkka. Potom rozmixujte dohladka.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře