Dýňový cheesecake s perníčkovým korpusem

Domácí cheesecake upečete i bez sušenek, korpus z mouky navíc netrvá o nic déle a můžete ho dochutit přesně podle sebe. V případě tohoto krémového dortu jsem zvolila voňavé perníkové koření.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 5 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

Na korpus

100 g másla
120 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička perníkového koření
1 lžíce cukru moučka
1 špetka soli

Na náplň

750 g sýru žervé
4 vejce
120 g cukru krupice
kůra z jednoho citronu
350 g dýně hokkaido
1 vanilkový cukr
1 špetka soli

K podávání (lze vynechat)

1 kelímek smetany ke šlehání 30%

Postup

Krok 1: Žervé a vajíčka vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Krok 2: Dýni pokrájejte na kostky a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Poté slijte a nechte zchladnout.

Krok 3: Mezitím smíchejte mouku, koření, sůl, cukr a rozpuštěné máslo na korpus.

Krok 4: Rukama těsto natlačte do dortové formy (já dno vyložila papírem, ale není to potřeba), propíchejte ho vidličkou a dejte do lednice. Mezitím si připravíte zbytek.

Krok 5: Žervé rozmixujte nebo prošlehejte s oběma cukry, solí, vejci a citronovou kůrou.

Krok 6: Polovinu krému vlijte na vychlazený korpus a druhou půlku rozmixujte s uvařenou dýní. Pro jistotu můžete přidat lžíci hladké mouky, krém pak lépe zatuhne.

Krok 7: Dýňovou náplň nepravidelně nalijte na bílý krém a dejte na 40 až 50 minut při 170 °C péct. Když je střed ještě lehounce třaslavý, ale jinak zatuhlý, máte hotovo. Cheesecake nechte ještě 10 minut vychladnout v troubě, a až poté vyndejte.

Krok 8: Vychladlý koláč můžete ozdobit ušlehanou smetanou a oblíbeným sirupem (já dala dýňový), karamelizovaným kondenzovaným mlékem či slaným karamelem.

Tip: Na koláč udělejte i výbornou glazuru ze zakysané smetany

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře