Dýňový hummus

Tenhle hummus se obejde bez cizrny, ale díky sezamové pastě chutná nasládle a výrazně oříškově – nebojte se jej tedy klidně přiostřit.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
Pečení 0:30

Ingredience

1 malá máslová dýně (cca 800 g), oloupaná a zbavená semen
2 lžíce olivového oleje
5 lžic sezamové pasty tahini
1 stroužek česneku, drcený
1/2 lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti) + k podávání
1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
2–4 lžíce citronové šťávy (podle sladkosti dýně)

K PODÁVÁNÍ

nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
černá a bílá sezamová semínka, opražená
panenský olivový olej k podávání
tousty nebo chlebové placky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájejte na kostky, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 30 minut – dýně by měla změknout a mírně zkaramelizovat na povrchu.

2 Upečenou dýni rozmixujte (ideální je přístroj se spodními noži), přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte jej troškou vody.

3 Hummus podávejte ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými semínky a olivovým olejem a poprášený troškou kajenského pepře. Doplňte ho tousty nebo chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC
Hummus můžete podávat také s nakrájenou čerstvou zeleninou podle chuti.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře