Dýňový quiche s balkánským sýrem

Dýně je typický symbol podzimu. Málokterá zelenina dokáže svou barvou i zajímavými tvary rozčísnout pošmourné podzimní dny tak jako ona. Je krásná jako dekorace a perfektní pro podzimní vaření! Upečte si z dýně vynikající quiche. Výborný recept se vám bude hodit i jako vhodné občerstvení, pokud slavíte halloween.

DOBA PŘÍPRAVY 35 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 10 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 forma o průměru 22 cm

Těsto

200 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 špetka jedlé sody
100 g másla
1 žloutek
2 lžíce ledové vody

Cibulka do náplně

300 g cibule
3 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce jablečného octa

Náplň

400 g dýně hokaido
1 lžíce oleje
1 špetka soli
1 špetka mletého černého pepře
200 g zakysané smetany
100 ml smetany ke šlehání 30%
3 vejce
1 lžička sušeného tymiánu
1 špetka muškátového oříšku
150 g balkánského sýru
1 hrst dýňových semínek

Postup

Krok 1: Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.

Krok 3: Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

Krok 4: Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.
Krok 5: Balkánský sýr rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.

Krok 6: Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu fazole s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.

Krok 7: Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.

5 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře