Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na formu 26 cm
Doba přípravy: Do 30 minut 
Pečení 0:45

Ingredience

800 g pevnější dýně (např. máslové)
4 lžíce másla + další na vymazání
140 g krupicového cukru
1 lžička mleté skořice + na poprášení
hrst rozinek, propláchnutých (lze vynechat)
nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
8 plátů filo těsta (může být i rozmražené)
190 g vlašských ořechů, opražených nasucho
180 g rozpuštěného másla na potírání
6 lžic hnědého cukru
moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte 4 lžíce másla, přidejte dýni, 140 g cukru, skořici a rozinky, chcete-li. Vařte na mírném ohni 5 minut, až dýně trochu změkne. Odstavte a vmíchejte pomerančovou kůru.

2 Těsto rozviňte a pláty si položte na sebe na pracovní plochu. Z balíčku budete vždy postupně používat a zamotávat dva pláty. Horní plát potřete máslem, pak jej potřenou stranou překlopte na další plát, aby k sobě přilnuly. I druhou stranu horního plátu potřete máslem. Poté na delší stranu plátu těsta naneste část dýňové náplně a poházejte nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek plátu posypte troškou hnědého cukru. Pak směrem od náplně srolujte do rolády.

3 Kulatou formu či hlubokou žáruvzdornou pánev vymažte máslem. Roládu smotejte do těsného šneka a položte do středu formy. Umotejte takto vždy po dvou plátech zbytek filo těsta a náplně, postupně rolky obtáčejte kolem středového šneka, až vyplníte celou formu. Poslední dva pláty můžete plnit a rolovat z kratší strany (podle toho, kolik místa zbývá ve formě). Shora potřete máslem a posypte troškou hnědého cukru a skořice. V troubě vyhřáté na 180°C pečte 40–45 minut. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte jako dezert na lžičku.

NĚCO NAVÍC
Místo dýně můžete vyzkoušet i batáty: pyré lze přidávat třeba do sladkého kynutého pečiva, muffinů či bábovek. A batáty dobře nahradí dýni i v tradičním americkém halloweenském koláči.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře