Engadinský ořechový koláč s karamelem

Sváteční víkend si zaslouží sváteční pečení! Co třeba křehký máslový koláč s hutnou, smetanovo-karamelovou náplní a křupavými vlašskými ořechy? Pomalu postavte na kávu…

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

Na těsto:

300 g hladké mouky
150 g hnědého cukru
150 g změklého másla
1 vejce
1 špetka soli

Na náplň:

250 g vlašských ořechů
300 g hnědého cukru
200 ml smetany ke šlehání

Postup

Krok 1: Z uvedených přísad vypracujte hladké těsto.

Krok 2: Asi tři čtvrtiny těsta oddělte, vyválejte a těstem vyložte kulatou formu o průměru 24 cm.

Krok 3: V kastrolu s tlustým dnem nechte zkaramelizovat hnědý cukr. Přidejte ohřátou smetanu, nahrubo nasekané ořechy a dvakrát nechte přejít varem. Počkejte, až náplň zchladne téměř na pokojovou teplotu.

Krok 4: Pak náplň přesuňte do formy, přikryjte zbylým vyváleným těstem, vidličkou přimáčkněte okraje k sobě a několikrát propíchejte, aby se těsto nenadzvedávalo. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře