Pošírovaný losos je lehká večeře, která vás nepřiková do gauče. Skvělou jemnou omáčku můžete podávat i k mořskému ďasovi, mořskému jazyku, treskám či k candátovi.
Náročnost: Snadné Počet porcí: 4 Doba přípravy: Do 30 minut Vaření: 10 minut Pošírování 0:15
Ingredience
1 menší hlávka romanesca (druh květáku)
4 filety lososa bez kůže (à 150–200 g)
1,5 l rybího (nebo zeleninového) vývaru
2 žloutky
130 ml suchého šampaňského nebo sektu
kopr, nasekaný (nebo hladkolistá petrželka, kerblík či jiná bylina)
sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Romanesco rozdělte na růžičky, vložte do vroucí osolené vody a 5 minut vařte. Odstavte a romanesco nevyndávejte.
2 V hrnci či pánvi přiveďte k varu rybí vývar, vložte filety lososa a vařte (pošírujte) je asi 3 minuty. Odstavte a nádobu zakryjte pokličkou.
3 Žloutky dejte do ohnivzdorné mísy a tu postavte na kastrol s vroucí vodou. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky do pěny a pomalu přilévejte 80 ml vývaru z lososa. Poté za stálého šlehání přilijte šampaňské či sekt. Nad vodní lázní šlehejte dalších 8 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
4 Růžičky romanesca nechte okapat a s filety lososa je rozdělte na předehřáté talíře. Dochuťte solí (ideálně vločkovou) a pepřem a každou porci přelijte našlehanou pěnou. Dozdobte bylinkami.