Filipínské kuře adobo

Adobar znamená španělsky marinovat nebo nakládat a na způsob adobo se na Filipínách připravují různé druhy masa. Opravdu silná tmavá omáčka s velkým množstvím octa má zabezpečit, aby se maso v teple příliš rychle nekazilo. Na přípravu exotického jídla budete potřebovat pár běžně dostupných surovin. Množství octa, pepře i česneku se může zdát až přehnané, maso ale díky marinádě krásně zkřehne, omáčka se na pánvi zredukuje a výsledek potěší všechny milovníky výrazných chutí.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 6 porcí

Budete potřebovat

3 horní kuřecí stehna
3 kuřecí paličky
80 ml bílého vinného octa
80 ml sójové omáčky
6 stroužků česneku
1 lžíce hnědého cukru
2 bobkové listy
1 lžička celého černého pepře
1 cibule
380 ml vody
4 lžíce oleje

K podávání

1 hrnek rýže basmati
2 jarní cibulky
2 lžičky sezamových semínek

Postup

Krok 1: V míse promíchejte sójovou omáčku, ocet a cukr. Oloupané stroužky česneku zlehka zmáčkněte plochou stranou nože, aby pustily aroma. Přidejte je do mísy společně s bobkovým listem a černým pepřem. Vložte kuře, pořádně ho v marinádě obalte a nechte odležet alespoň 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Krok 2: Ve vyšší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Vyjměte kuře z marinády, nechte ho okapat a opečte ho z každé strany. Bude prskat a velmi pravděpodobně se vám přichytí kůže – k tomuto jídlu to však patří.

Krok 3: Opečené kuře na chvíli vyndejte a odložte stranou. Do uvolněné pánve vsypte cibuli a krátce opečte. Vraťte do ní kuře, zalijte ho marinádou, přidejte vodu a duste asi 45 minut, až se omáčka zredukuje a kuře bude hotové i při kosti.

Krok 4: Podávejte s rýží, bohatě posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip: Zkuste podobným způsobem připravit vepřový bůček nakrájený na tenké plátky.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře