Finská lišková polévka

Ve Finsku vaří takovou polévku v každé rodině a stejně jako my milují houbaření. Křehké lišky doplňuje měkký krémový sýr. Není to žádný taveňák, byť se mu podobá konzistencí, termizovaný sýr vzniká jiným způsobem a neobsahuje tavicí soli.

Suroviny (4 porce)

lišky 350 g
Máslo 2 lžíce
velká špetka soli
sušená majoránka 1 špetka
smetana ke šlehání (33 % tuku) 215 ml
Vývar 500 ml
čerstvý termizovaný sýr 60 g

Postup

Očistěte lišky. Přestože se u hub doporučuje pouze otření suchou utěrkou nebo ubrouskem, lišky jsou tak malé a je jich v uvedeném množství tolik, že byste dnešní polévku vařili ještě zítra. Zbavte houby velkých nečistot a pak je rychle propláchněte v cedníku ve studené vodě. Zbytečně je dlouho nemáčejte, protože dokážou nasát vodu. Omyté a okapané houby nakrájejte ledabyle nahrubo.

Ve středně velkém hrnci zprudka rozehřejte máslo, až zpění. Přidejte houby a na silném žáru je rychle opékejte. Nemusíte stále míchat, ale občas jimi prohoďte. Houby nejprve pustí vodu, ta se však po pár minutách vypaří zase zpět na tuk a teprve potom se začnou opravdu opékat. Vytrvejte minutu v tomto opékání a vyjměte asi dvě lžíce hub na ozdobu.

Opečené houby osolte, zasypte rozemnutou majoránkou, zalijte smetanou a horkým vývarem. Přidejte sýr a trochu ho rozmíchejte. Přiveďte k varu a vařte nezakryté 5 minut, víc není potřeba.

Polévku nahrubo rozmixujte ponorným mixérem a podle potřeby ještě dosolte. Nesnažte se o úplně jemný krém, malé kousky hub jsou žádoucí. Rozlijte do talířů a ozdobte odloženými houbami.

TIP:

Polévku můžete ozdobit snítkou čerstvé majoránky a zakápnout olivovým olejem nebo smíchaným s lanýžovým olejem.

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře