Flammkuchen – německá „pizza“

Na tradiční alsaskou specialitu – tenký slaný koláč se zakysanou smetanou a slaninou – vám postačí pár dostupných ingrediencí. Nakrájený se hodí jako pohoštění pro přátele, se salátem z čerstvé zeleniny obstojí jako lehký hlavní chod.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 plechy

Na těsto budete potřebovat

300 ml vlažné vody
1 balení sušeného droždí
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička soli
25 g hladké mouky na podsypávání

Na dokončení

350 g crème fraîche
200 g prorostlé slaniny
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře

Postup

Krok 1: Sušené droždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olivový olej, vodu s droždím a vypracujte hladké pružné těsto. Vytvarujte kouli, zlehka poprašte moukou a nechte v teple asi hodinu kynout. Těsto si můžete připravit i večer před pečením – postupujte stejně, nechte ho ale pomalu kynout v lednici.

Krok 2: Rozpalte troubu na 220 stupňů a vložte do ní plech. Crème fraiche promíchejte v misce, osolte a opepřete (použít můžete i tučnou zakysanou smetanu). Slaninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, jednu nechte ještě odpočívat a z druhé vyválejte tenkou placku.

Krok 3: Placku přeneste na velké prkénko nebo plech vyložený papírem na pečení. Bohatě ji potřete polovinou připravené smetany, obložte polovinou slaniny a i s papírem na pečení opatrně přeneste na rozpálený plech v troubě. Pečte krátce a zprudka – mělo by stačit 10-12 minut. V mezičase si připravte druhou placku ze zbylých ingrediencí.

Můj tip: Často se u tohoto receptu ke slanině přidává i cibule, obvykle červená, zkuste to. Protože se ale koláč peče jenom krátce, je lepší ji předem lehce orestovat společně s kostičkami slaniny. Na opravdu bleskovou verzi můžete použít i hotové těsto na pizzu z obchodu.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře