Tenhle vtipný chlebový had na špejli nadchne všechny věkové kategorie.
Ingredience
250 g hladké mouky
1 lžička soli
balíček sušeného droždí (7g)
3 lžíce olivového oleje + další na potření
2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
2 jarní cibulky, nasekané
cca 6 hrstí černých oliv bez pecky
vločková sůl na posypání
Příprava jídla
1 Do mísy robotu nasypte mouku, sůl udělejte důlek. droždí rozmíchejte ve 20ml vlažné vody a nalijte do důlku. Na robot nasaďte hnětací hák a těsto hněťte, postupně přilévejte 120ml vlažné vody, olivový olej a nakonec přidejte tymián a nasekanou jarní cibulku. Nechte propracovat asi 10 minut. Z těsta vytvarujte kouli a zakryjte ji utěrkou, aby neosychala. Nechte kynout, při pokojové teplotě to trvá asi hodinu – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
2 Předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozdělte na dvanáct stejných dílků a každý z nich rozválejte na pramen asi o síle palce. Na bambusová napichovátka napíchněte v rozestupech černé olivy a kolem nich omotejte prameny z těsta. Položte na plech, potřete olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte asi 20 minut.
Zdroj: apetitonline.cz