Francouzské brambory ze syrových brambor

Zkusili jste už francouzské brambory ze syrových brambor? Teď je na to nejlepší období – nové brambory se krásně upečou i bez předváření. Přidejte vydatnou zálivku ze zakysané smetany a vajec a výsledkem budou nejšťavnatější zapečené brambory, jaké jste kdy jedli – a ještě ušetříte čas.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 50 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 1 pekáč
Budete potřebovat

1500 g brambor
9 vajec
400 g klobásy
1 kelímek zakysané smetany 20%
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.

Krok 2: Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.

Krok 4: V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.

Tip: Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře