Francouzský tvarohový koláč s mákem

Tento vláčný koláč je spojením hned několika dobrých věcí – tvarohu, citronu, máku a křehkého těsta. A navíc i krásně vypadá!

DO 2 HODIN
1 KOLÁČ PORCE

SUROVINY (1 KOLÁČ PORCE)

TĚSTO:

hladká mouka 250 g
studené máslo 150 g
špetka soli
vejce 1 ks
cukr moučka 60 g
strouhaná citronová kůra 1 lžička
hladká mouka na vál

NÁPLŇ:

plnotučný jemný tvaroh 500 g
mletý mák 30 g
vejce 3 ks
cukr krupice 140 g
vanilkový lusk, podélně rozpůlený, semínka vyškrábaná 1 ks
šťáva z 1 malého citronu

POSTUP

Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.

Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.

TIP: Když budete dělat těsto v robotu a nebudete ho zahřívat rukama, vyválejte ho rovnou a nechte ho odpočinout asi 30 minut v lednici již ve formě před pečením. Pokud budete zpracovávat těsto ručně, je lepší ho nechat před vyválením odpočinout 30–60 minut v lednici. Formu si můžete pro jistotu lehce vymazat máslem, ale křehké těsto obsahuje tuku dost, takže pokud máte nepřilnavou formu, není to potřeba.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře