Než definitivně podlehnete kouzlu nových brambor, dejte ještě šanci zbytkům těch loňských. V kombinaci s jarní zeleninou, jako je fenykl nebo karotka, si je zamilujete raz dva. Hodí se jako vydatná příloha i jako hlavní chod.
Ingredience pro: 8 porcí
Na brambory
1 malá bulva fenyklu
3 mladé karotky
1.2 kg brambor
1.5 hrnku kuřecího vývaru
200 ml smetany ke šlehání 30%
3 snítky tymiánu
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř černý mletý
1 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýru
Na posypání
2 plátky bílého toastového chleba
3 lžíce rozpuštěného másla
50 g strouhaného sýru
Postup
Krok 1: Fenykl překrojte na poloviny a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev nastrouhejte na mandolíně (případně na struhadle na kolečka jako okurky). Oboje orestujte na olivovém oleji, dokud zelenina nezačne měknout, a odstavte z plotny.
Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Oloupané brambory nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Dejte je do hrnce, zalijte vývarem a smetanou. Přidejte lístky tymiánu, na jemné plátky nasekaný česnek, sůl a pepř a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím asi z tří lžic oleje a jedné lžíce hladké mouky osmahněte světlou jíšku. Když jsou brambory skoro měkké, vmíchejte jíšku do tekutiny, aby se zahustila.
Krok 3: K bramborám vmíchejte karotku s fenyklem a polovinu směsi nalijte na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Na brambory rozprostřete nastrouhaný sýr. Vyberte co nejtučnější, z běžné nabídky českých obchodů se hodí třeba blaťácké zlato. Na sýr naneste zbytek brambor a uhlaďte povrch.
Krok 4: Plátky toastového chleba v sekáčku rozmixujte na jemnou strouhanku. Smíchejte se strouhaným sýrem a rozpuštěným máslem a směsí pokryjte povrch brambor. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Chcete, aby šly brambory krájet na pravidelné tvary? Připravte si je den dopředu – musejí nejdřív úplně vychladnout.
Tip: Pro barvu můžete ve fázi přidávání osmahnuté zeleniny k bramborám přidat i nasekanou plocholistou petržel nebo spařený špenát.
Zdroj: prozeny.cz