Grilovaná panenka s bramborami a petrželovou omáčkou

Zapomeňte na chvíli na složité marinády a dlouhé nakládání masa. Kupte u řezníka krásnou čerstvou panenku a vychutnejte si přirozenou masovou chuť. Ingredience jsou tak jednoduché, že se snad ani nedá napsat, že jde o recept. Když se budete řídit návodem, jednotlivé kroky přípravy do sebe krásně zapadnou a vy získáte oběd, na který budete vzpomínat ještě u vánočního stromečku.

Ingredience pro: 3 porce

Na grilovanou panenku

600 g vepřové panenky
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 špetka pepře

Na zelenou omáčku

1 svazek hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
70 ml olivového oleje
1 špetka soli

Na přílohu

1 kg brambor na přílohu
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje

Postup

Krok 1: Vyndejte panenku z chladničky, aby získala pokojovou teplotu. Omyjte svazek petrželky, pořádně z něj vytřepejte zbytky vody a nechte oschnout. Brambory očistěte pod vodou kartáčkem, rozkrojte je na poloviny, povařte pět minut a sceďte. Rozpalte gril.

Krok 2: Panenku nařízněte asi 10 cm od užšího konce do jedné třetiny. Nařezanou špičku zahněte pod „tělo“ masa a zajistěte provázkem – vznikne tak váleček, který bude všude stejně vysoký a bude se grilovat rovnoměrně.

Krok 3: Uvařené brambory promíchejte s olivovým olejem a nasypte v jedné vrstvě do grilovací misky. Když bude gril rozpálený, grilujte je pod poklopem asi 15 minut, až budou uvnitř měkké a na povrchu zlatavé. V mezičase si připravte zelenou omáčku.

Krok 4: Omytou a osušenou petrželku nasekejte najemno. Promíchejte ji s olivovým olejem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu a špetku soli a nechte chvíli odležet.

Krok 5: Opečené brambory sundejte z grilu (Teď pochopíte, proč jich je tolik. Než připravíte maso, hodně jich ubude.) Připravenou panenku řádně potřete olejem, osolte a dejte na gril. Přiklopte víko a grilujte z každé strany čtyři minuty – celkem ji tedy třikrát obraťte a pečte 16 minut. Opečenou dejte na chvíli odpočinout pod alobal a na gril na chvíli vraťte brambory, ať se prohřejí.

Krok 6: Nad odleženou panenkou zatočte párkrát mlýnkem s černým pepřem, nakrájejte ji na plátky a podávejte se zelenou omáčkou a pečenými bramborami.

Můj tip:

K bramborám můžete přidat špetku oblíbeného koření nebo bylinek. K jídlu se hodí i miska dobré domácí majonézy, nic jiného už ale opravdu není potřeba.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře