Grilované cuketové špízy

Pro všechny zahrádkáře (a milovníky levné zeleniny) pomalu začíná období nekonečného vymýšlení cuketových receptů. A protože se sezona této zeleniny překrývá i s nejlepší dobou na grilování, naše volba je jasná: grilovaná cuketa! Zkuste z ní vtipné špízy se sladce pálivou kokosovou marinádou.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 8 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 5 špízů

2 cukety
1 lžíce chilli omáčky sriracha
2 lžíce kokosového tuku
2 stroužky česneku
1 lžíce medu
1/2 lžičky soli

Postup

Krok 1: Z omytých cuket (na pět špízů jsem použila dva střední kusy, ale zmizely tak rychle, že doporučuji připravit větší množství) nakrájejte podélně škrabkou na brambory dlouhé plátky. Jeden po druhém je složte do harmoniky (přesný postup najdete ve videu) a napíchejte na jehly. Plátky tiskněte poměrně hustě k sobě, aby lépe držely.

Krok 2: Z rozpuštěného kokosového tuku, srirachy nebo jiné chilli omáčky, prolisovaného česneku, medu a soli vymíchejte marinádu a špízy jí ze všech stran pomocí mašlovačky potřete.

Krok 3: Na grilu nebo v troubě vyhřáté na 200 °C pak špízy asi osm až deset minut opékejte dozlatova. Během pečení je můžete potírat zbylou marinádou.

Tip: Zbylé měkké středy cuket samozřejmě nevyhazujte, ale použijte třeba do polévky nebo jako základ dietní veganské koprovky.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře