Grilované kuře je ta nejlákavější, ale i nejjednodušší věc! Prozradíme vám, nejen jak jej dokonale upéct, abyste měli na talíři šťavnaté a nevysušené kousky s křupavou kůží, ale také vás naučíme, jak celé kuře rozporcovat. Je to snadné, rychlé, efektivní a ještě vám zbudou kosti na vývar!
Náročnost: Snadné Počet porcí: Pro 4 osoby Doba přípravy: Do 20 minut + marinování Grilování 0:30
Ingredience
1 kuře (cca 1,5 kg)
NA TYMIÁNOVÉ MÁSLO
100 g másla, změklého
2 stroužky česneku, drcené
pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté a nasekané najemno
1 citron, kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
sůl
NA KOŘENICÍ SMĚS
1 lžíce vločkové soli
1 lžička třtinového cukru
1/4 lžičky čerstvě drceného pepře
1 lžička hořčičného prášku
1/2 lžičky sušeného česneku
pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté a nasekané najemno
K PODÁVÁNÍ
salát coleslaw (recept na více variant najdete zde na Apetitonline.cz)
opečené kukuřičné klasy
1 citron, nakrájený na klínky
Příprava jídla
1 Kuře položte na prkénko a rozporcujte. Nejdříve odřízněte kůži u krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa a odřezky schovejte třeba do vývaru (stejně jako všechno ostatní, co zbude). Odřízněte celá stehna a poté je rozdělte na horní stehna a paličky. Oddělte křídla a nakonec nůžkami na drůbež odstřihněte prsa i s kostí.
2 Na tymiánové máslo v misce promíchejte změklé máslo, česnek, tymián, citronovou kůru i šťávu a sůl podle chuti. Směs vetřete pod kůži kuřecích prsou, snažte se, aby bylo máslo v rovnoměrně silné vrstvě.
3 Smíchejte přísady na kořenicí směs a posypte jí všechny kousky masa. Vložte je do uzavíratelné nádoby nebo je zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 2–4 hodiny. Hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby maso došlo pokojové teploty.
4 Rozpalte gril, pokud máte teploměr, měl by ukazovat zhruba 220°C. Pečete-li na uhlí, shrňte ho na jednu polovinu grilu, máte-li plynový gril, část vypněte. Cílem je vytvořit 2 teplotní zóny.
5 Kuřecí kousky (prsa kostí dolů) dejte na rozhraní teplotních zón (s tím, že nejsilnější část prsou bude směrem k většímu zdroji tepla). Přiklopte a pečte zhruba 25 minut, čas od času zkontrolujte a otočte. Maso by se mělo propéct.
6 Poté je přendejte nad žár a dopřejte jim 3–5 minut, kůže i maso se pěkně opečou.
7 Maso sejměte z grilu a nechte 10 minut odpočinout pod alobalem. Podávejte se salátem coleslaw a opečenými kukuřičnými klasy, doplněné klínky citronu.