Grilovaný bůček bún chà

Mezi nejoblíbenější vietnamská jídla u nás jednoznačně patří bún chả – křupavý grilovaný bůček s čerstvými bylinkami a rýžovými nudlemi. A my samozřejmě máme na přípravu této voňavé dobroty podrobný návod!

Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 30 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

500 g bůčku
1 cibule
4 stroužky česneku
1 stvol citronové trávy
1 lžička soli
2 lžičky koření pěti vůní
1/2 citronu
1 lžíce karamelizovaného kokosu
1 lžička hnědého cukru
olivový olej
sezamové semínko

K podávání

300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
čerstvý koriandr
jarní cibulka
perila křovitá
0.3 hlávky ledového salátu

Zálivka

1 kedlubna
1 mrkev
sůl
300 ml vody
1 stroužek česneku
chilli paprička
5 lžiček cukru
5 lžiček rybí omáčky
1/2 citronu

Postup

Krok 1: Nejprve zalijte nudle studenou vodou a připravte si zálivku: mrkev a kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu můžete ještě vykrájet do kytiček. Osolte, promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Mezitím smíchejte teplou vodu s cukrem, půl lžičkou soli, rybí omáčkou, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Ochutnejte, smíchejte s propláchnutou zeleninou a kdo má rád, i nasekanou chilli papričkou.

Krok 3: Nyní pojďte na marinádu: cibuli a citronovou trávu nasekejte najemno, česnek prolisujte a vše smíchejte se lžičkou soli, dvěma lžičkami koření pěti vůní, citronovou šťávou, karamelizovaným kokosem (dává se pro barvu, můžete nahradit za trošku karamelu nebo úplně vynechat) a trochou oleje.

Krok 4: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, aby bylo pěkně křupavé. Jde to lépe, když dáte maso předem na chvíli do mrazáku.

Krok 5: Smíchejte ho s marinádou, rozložte na plech vyložený alobalem a pečte pod grilem nebo při 220 °C asi 20 minut, až budou plátky křupavé a zlatavé. Posypejte sezamovými semínky.

Krok 6: Namočené nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka, sceďte pod tekoucí vodou a případně ještě použijte trik s mikrotenovým sáčkem – hotové nudle v něm dejte na 1,5 minuty do mikrovlnky, v pytlíku také vydrží elastické, než si nachystáte ostatní suroviny. Maso jezte s uvařenými nudlemi, nasekaným salátem a bylinkami a vše máčejte do zeleninové marinády.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře