Guláš patří v kuchyni mezi klasiku a co domácnost, to vyladěný recept. Vyzkoušejte ho netradičně s jablky a mrkví. Chutnat bude s knedlíkem i noky.
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 2 hodiny 40 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
600 g hovězí kližky
2 lžíce oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 bobkový list
500 ml masového vývaru
250 g cibule
250 g mrkve
500 g jablek
sůl
pepř
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce mleté sladké papriky
Postup
Krok 1: Maso nakrájejte na kostky a pak ho zprudka opečte na oleji, aby se zatáhlo.
Krok 2: Vmíchejte protlak, papriku, prolisované stroužky česneku, promíchejte a nechte rozvonět. Pak přidejte bobkový list, tymián, vše osolte, opepřete a zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
Krok 3: Duste ho pod pokličkou asi 2 hodiny. Maso by mělo být ponořené po celou dobu a probublávat jen na mírném ohni. Vývar podle potřeby dolévejte.
Krok 4: Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, jablka na kostičky. Po dvou hodinách přidejte mrkev a cibuli a duste ještě půl hodinky.
Krok 5: Poté přidejte jablka a guláš duste už jen 10 až 15 minut. Podle potřeby můžete ještě dochutit solí a pepřem. Podávejte s knedlíkem nebo noky.