Gulášová polévka

Dokonalá klasika, která nikdy neomrzí! Přesně taková je poctivá gulášovka – základem je kvalitní maso, dostatek cibule a dostatečně silný vývar, nejlépe hovězí.

TIP:

Pokud máte doma otevřenou láhev červeného vína, můžete vzít 50–100 ml a přidat ho před nalitím vývaru. Počkejte, až se víno vypaří zpět na tuk (opět uslyšíte prskání tuku) a zalijte vývarem.

Dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak koupíte v každém supermarketu – prodává se v tubě podobné pastě na zuby a najdete ho u rajčat v konzervě.

Suroviny (4—6 porce)

hovězí přední (krk či loupaná plec) 700 g
sádlo 60 g
máslo 60 g
cibule 450 g
celý kmín 1 lžička
rajský protlak doppio concetrato 1 lžíce
kvalitní mletá sladká paprika 2 lžíce
vývar (ideální hovězí) 1–1,3 l
brambory 850 g
česnek 3–4 stroužky
majoránka 1 lžíce
sůl a pepř na dochucení

Postup

Co se týká masa, nejlepší je použít hovězí přední – ideální je loupaná plec nebo krk. Je to maso, které není až tolik libové a obsahuje kolagen, který dodá polévce výbornou chuť.

Maso nakrájejte asi na centimetrové kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Máslo a sádlo rozpusťte v silnostěnném hrnci na vyšším plameni.

Přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran dohněda. Pozor, pokud máte menší hrnec a hodně masa, osmahněte maso po částech. Pokud totiž do hrnce dáte masa hodně, ochladíte hrnec a maso se začne místo smažení dusit a pustí šťávu.

Osmažené maso vyndejte děrovanou naběračkou (nepíchejte do něj!) do misky a nechte stranou.

Do tuku vložte cibuli a orestujte ji do zlatohněda. Pozor, bude potřeba seškrabávat nápek. Stačí hrnec sundat z plamene a plochou vařečkou ho seškrábnout. To, že se nám nápek tvoří, je naprosto v pořádku, jedná se o proces karamelizace cukrů z masa a cibule a to se rovná chuť.

Přidejte kmín a papriku, za stálého míchání restujte 30 vteřin, poté přidejte protlak, promíchejte a zalijte vývarem. Do polévky vložte i maso.

Papriku je důležité osmažit, protože díky tomu krásně změní barvu na sytě červenou. Zároveň ale může rychle zhořknout, proto ji nesmíme smažit moc dlouho.

Zalijte horkým vývarem a pozvolna vařte pod pokličkou do změknutí masa. Bude to v závislosti na druhu a vyzrálosti masa trvat kolem 60 minut.

Až bude maso měkké, přidejte brambory nakrájené na menší kostičky, majoránku (promněte ji v dlaních) a česnek. Vařte dalších 10–15 minut, dokud nebudou brambory hotové. Nezapomeňte polévku míchat odspoda, bude čím dál hustší a začne se víc a víc přichytávat.

Polévku není potřeba zahušťovat, ale kdybyste náhodou měli potřebu (třeba pokud chcete použít více vývaru, abyste měli více porcí), připravte si máslovou jíšku (na lžící másla zpěňte lžíci hladké mouky), nechte ji zchladnout a poté ji postupně vmíchejte do polévky.

Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Ještě krátce provařte a servírujte s čerstvým pečivem.

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře