Habánský citronový koláč z křehkého těsta

Křehké máslové těsto a svěží citronová náplň tvoří dohromady výtečný koláč, který skvěle doplní sklenka dobrého vína. Ač žili Habáni velmi skromně, dobré jídlo patřilo vždy k jejich životní kultuře. Dokonce existuje i speciální habánská kuchařka americké autorky Joanity Kant, z které vám přinášíme tento recept pro inspiraci.

DO 1,5 HODINY
1 KOLÁČ PORCE

SUROVINY (1 KOLÁČ PORCE)

TĚSTO:

hladká mouka 200 g
žloutky 2 ks
máslo 100 g
cukr moučka 30 g
studená voda 2 lžíce
sůl 1/4 lžičky

KRÉM:

lehce rozšlehané žloutky 8 ks
cukr 2 šálky
neochucená želatina 1 lžíce
voda 1/2 šálku
citronová kůra 1 lžíce
citronová šťáva 1/2 šálku
sůl 1/4 lžičky
bílky 8 ks
vinný kámen 1/4 lžičky

POSTUP

V míse smíchejte máslo, mouku, sůl a cukr. Po chvíli míchání přidejte žloutky a vodu. Ze směsi zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a vložte do lednice ztuhnout asi na půl hodiny.
Odpočaté těsto vyválejte a vložte do pečicí formy. Propíchejte vidličkou na několika místech, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto nechte odpočívat ještě dalších 30 minut. Poté pečte asi 20 minut při 200 stupních.
Nyní připravte krém. Utřete žloutky s 1 šálkem cukru a posléze přidejte želatinu, vodu, citronovou kůru, sůl a citronovou šťávu. Směs vařte na mírném stupni, občas promíchejte a jakmile dojde k varu, odstavte.
V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků a 1 šálku cukru a přidejte ho do citronové směsi. Vše dobře promíchejte. Krém poté nalijte do připraveného korpusu a nechte několik hodin odpočívat v lednici, dokud směs neztuhne.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře