Halušky s vejcem, smetanou a slaninou

Klasické slovenské halušky, ty, co se podávají s brynzou, se připravují z hutného těsta s velkým podílem syrových brambor. Kromě nich se ale u sousedů potkáte i s haluškami čistě moučnými. Mají maďarský původ a jsou tou nejlepší přílohou k perkeltu nebo paprikáši. Nebo z nich můžete uvařit tohle prosté, ale nesmírně chutné jídlo. Příprava je překvapivě rychlá a snadná. Zatímco se začne vařit voda, uděláte těsto, a pak stačí už jenom pár minut a na stole přistane skvělá večeře za pár korun.

Ingredience pro: 4 porce

Na halušky potřebujete:

400 g polohrubé mouky
2 vejce
200 ml vlažné vody
1 lžička soli

Na dokončení:

100 g slaniny
4 vejce
100 ml smetany na vaření 12%
1 špetka soli

Postup

Krok 1: Naplňte velký hrnec vodou a dejte vařit. V míse rozšlehejte vejce a 200 ml vody, přidejte špetku soli. Postupně přidávejte tolik mouky, až vznikne měkké a trochu lepivé těsto.

Krok 2: Když začne voda v hrnci vařit, protřete do ní přes síto na halušky všechno těsto. Vařečkou opatrně zamíchejte, aby se halušky odlepily ode dna, a krátce povařte, budou stačit tak čtyři minuty. Až všechny vyplavou na povrch, sceďte je a propláchněte vodou.

Krok 3: Do misky rozklepněte vajíčka a prošlehejte je se smetanou a špetkou soli. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostky.

Krok 4: Rozpalte hlubší pánev a dejte vyškvařit slaninu. Když budou kostičky slaniny křupavé, slijte tuk, aby v pánvi zůstaly jen asi dvě lžíce. Do pánve pak vlijte vejce, zamíchejte a vsypte okapané halušky. Společně ještě krátce opečte, až se všechny halušky obalí ve vaječné směsi a vejce ztuhnou.

Krok 5: Podávejte okamžitě s kyselou okurkou nebo čerstvým hlávkovým salátem.

Můj tip:

Když chcete halušky (říká se jim i nokedle nebo nokerle) použít jako přílohu, přidejte k nim po scezení lžičku sádla. Neslepí se a získají krásnou vůni. Tohle množství vystačí jako příloha pro 6 lidí.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře