Holandský řízek

Možná, že sice není tak úplně holandský, ale lahodný a plný rozteklého sýra bezpochyby ano. Řízek z mletého masa máte za chvilku hotový a hodí se jako šťavnatější (a dostupnější) alternativa toho klasického.

Na 4 porce potřebujete:

500 g mletého vepřového (dobrá je plec s nižším obsahem tuku), 150 g sýra (gouda, ementál, eidam, čedar), hrst petržele, sůl, pepř, hladkou mouku, 1–2 vejce, strouhanku, řepkový olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení

Postup:

Maso dost opepřete, podle chuti osolte (pozor přitom na slanost sýru!) a smíchejte s nasekanou petrželí a jemně nastrouhaným sýrem.

Navlhčenýma rukama pak z hmoty tvarujte 8 placiček, které uprostřed trochu stlačte, protože se při smažení vyboulí. Řízky pak obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném lehce osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance.

Pozvolna dozlatova smažte v dostatečné vrstvě oleje, sádla nebo přepuštěného másla. Hotové řízky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

Já je podávala s bramborovou kaší (uvařené brambory osolíte a s trochou másla a mléka rozmixujete nebo rozšťoucháte), okurkovým salátem (okurku osolíte, opepříte, lehce osladíte a okyselíte octem) a nakládanými okurkami, ale nic nezkazíte ani vařenými bramborami nebo míchaným salátem.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře