Houbové arancini

Pokud nedočkavě vyhlížíte dovolenou u moře, přeneste se s námi na Sicílii teď hned!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny 
+ vychladnutí
Smažení 0:08 (1 dávka)

Ingredience

1 hrst sušených hříbků
1 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla
1 větší šalotka, nakrájená nadrobno
250 g žampionů, nakrájených na kousky
2 menší stroužky česneku, najemno
500 g rýže arborio
1 litr zeleninového vývaru
50 g másla
120 g parmazánu, strouhaného
2 žloutky
150 g sýra provolone, na drobné kostičky
2 vejce na obalení, rozšlehaná
strouhanka na obalení
rostlinný olej na smažení

Příprava jídla

1 Hříbky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Potom je slijte, vymačkejte z nich vodu a nasekejte je. Vodu z hub uchovejte. V hrnci rozehřejte olivový olej, máslo a opečte na něm šalotku dosklovita. Přidejte nakrájené žampiony, česnek a opékejte, až žampiony zezlátnou. Přisypte rýži, zamíchejte, přidejte hříbky a přilijte všechen horký vývar a vodu z hub. Nezakrývejte, nechte tekutinu vyvařit, až bude rýže hotová. Pak do rýže přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a 2 žloutky – tak rýže zkrémovatí a bude lépe držet. Rýži rozprostřete v ploše na velký talíř nebo plech, aby vychladla na pokojovou teplotu.

2 Z vychladlé rýže zformujte kouli o poloměru cca 3–4 cm. Prstem vytvořte v kouli důlek, vmáčkněte kostičky provolone a důlek uzavřete. Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, přebytečnou strouhanku oklepejte. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu rýži a sýr.

3 V rendlíku rozehřejte olej ve vysoké vrstvě (arancini musí být ponořené, jinak se sýr uvnitř nerozteče), ideální teplota oleje je cca 180°C. Arancini smažte po dávkách dozlatova, koule v oleji otáčejte. Hotové skládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte teplé.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře