Pokud nedočkavě vyhlížíte dovolenou u moře, přeneste se s námi na Sicílii teď hned!
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 6 osob Doba přípravy: Do hodiny + vychladnutí Smažení 0:08 (1 dávka)
Ingredience
1 hrst sušených hříbků
1 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla
1 větší šalotka, nakrájená nadrobno
250 g žampionů, nakrájených na kousky
2 menší stroužky česneku, najemno
500 g rýže arborio
1 litr zeleninového vývaru
50 g másla
120 g parmazánu, strouhaného
2 žloutky
150 g sýra provolone, na drobné kostičky
2 vejce na obalení, rozšlehaná
strouhanka na obalení
rostlinný olej na smažení
Příprava jídla
1 Hříbky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Potom je slijte, vymačkejte z nich vodu a nasekejte je. Vodu z hub uchovejte. V hrnci rozehřejte olivový olej, máslo a opečte na něm šalotku dosklovita. Přidejte nakrájené žampiony, česnek a opékejte, až žampiony zezlátnou. Přisypte rýži, zamíchejte, přidejte hříbky a přilijte všechen horký vývar a vodu z hub. Nezakrývejte, nechte tekutinu vyvařit, až bude rýže hotová. Pak do rýže přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a 2 žloutky – tak rýže zkrémovatí a bude lépe držet. Rýži rozprostřete v ploše na velký talíř nebo plech, aby vychladla na pokojovou teplotu.
2 Z vychladlé rýže zformujte kouli o poloměru cca 3–4 cm. Prstem vytvořte v kouli důlek, vmáčkněte kostičky provolone a důlek uzavřete. Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, přebytečnou strouhanku oklepejte. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu rýži a sýr.
3 V rendlíku rozehřejte olej ve vysoké vrstvě (arancini musí být ponořené, jinak se sýr uvnitř nerozteče), ideální teplota oleje je cca 180°C. Arancini smažte po dávkách dozlatova, koule v oleji otáčejte. Hotové skládejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte teplé.