Houbový koláč z křehkého těsta

Slaný koláč přijde vhod jako lehký oběd nebo večeře, stejně tak oběd s sebou. Pokud vynecháte slaninu, bude vodný i pro vegetariány. Podávejte ho se zeleninovým salátem.

DOBA PŘÍPRAVY 40 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 forma o průměru 25 cm

Na těsto

250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
bylinková sůl

Na dohotovení

250 g ricotty
1 vejce
300 g čerstvých nebo sušených hub
2 červené cibule
4 snítky čerstvého tymiánu
150 g anglické slaniny
1 hermelín
sůl
pepř
2 lžíce másla

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte lžičku bylinkové soli, pokrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho zabalte do potravinové folie a nechte chvíli v chladu.

Krok 2: Mezitím očistěte a pokrájejte čerstvé houby. Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Vše opečte, vmíchejte houby, tymián a nechte rozvonět. Směs pak osolte a opepřete a stáhněte z ohně.

Krok 3: Ricottu prošlehejte s vejcem a osolte. Pro intenzivnější chuť můžete vmíchat bylinky nebo prolisovaný stroužek česneku, ale není to nutné.

Krok 4: Těsto vyválejte tak, abyste po přenesení do formy mohli vytvarovat i okraje. Na těsto pak naneste vrstvu ricotty a uhlaďte. Přidejte houbovou směs z pánve a rovnoměrně ji rozprostřete.

Krok 5: Navrch dejte plátky hermelínu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Koláč můžete podávat teplý i studený.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře