Hovězí kofty s tzatziki

Čerstvé bylinky a výrazné koření přidají mletému masu středomořský šmrnc a připomenou vám dovolenou u moře. Nejchutnější jsou tyhle masové šišky grilované na dřevěném uhlí, konzumované venku a ve společnosti přátel.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká

Na kofty budete potřebovat:

600 g mletého hovězího masa
1 cibule
4 stroužky česneku
1 hrst čerstvé máty
1 hrst plocholisté petržele
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička uzené papriky
1 lžička citronové kůry
1 špetka mletého černého pepře
1 lžička soli
2 lžíce oleje

Na tzatziki:

200 g řeckého jogurtu
1 salátová okurka
1 stroužek česneku
1 hrst čerstvého kopru
1 lžíce citronové šťávy
1 špetka soli
1 špetka mletého černého pepře

Postup

Krok 1: Oloupanou cibuli pokrájejte na opravdu jemné kostičky a vsypte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekané bylinky, nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, koření, sůl, mleté maso a dvě tři lžíce ledové vody. Rukama dobře propracujte. Až se maso začne lepit a vytvoří kompaktní hmotu, máte hotovo.

Krok 2: Z propracovaného masa vytvořte kolem dřevěných špejlí podlouhlé šišky a ze všech stran je potřete olejem. Opékejte za občasného obracení na grilu nebo v troubě asi 20 minut (podle velikosti šišek), až je maso propečené, ale ne vysušené.

Krok 3: Na tzatziki nastrouhejte oloupanou okurku, osolte ji a na sítu z ní vytlačte přebytečnou vodu. Jogurt jemně osolte, přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr a citronovou šťávu. Vmíchejte okurku a nechte chvíli v chladu rozležet.

Krok 4: Opečené kofty posypte na míse nasekanou petrželkou a podávejte s tzatziki a pita chlebem. Přidat můžete i další čerstvou sezonní zeleninu.

Moje tipy: Pokud máte rádi ostřejší, přidejte do masové směsi jemně nasekanou chilli papričku. Chcete-li připravovat kofty na ohni, dřevěné špejle namočte alespoň na 20 minut do vody, aby vám neshořely (použít můžete i kovové jehly).
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře