Hovězí maso s brokolicí

Mám ráda jídla, ve kterých je maso doplněné velkým množstvím zeleniny, jsou zdravější i levnější. Přesně takové je tohle jídlo inspirované čínskou kuchyní. Díky tomu, že je maso nakrájené na opravdu tenké nudličky, samotná příprava trvá jenom chvíli.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 15 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

250 g hovězího masa
200 g brokolice
180 ml hovězího vývaru
2 lžičky kukuřičného škrobu
4 lžíce oleje
1 špetka soli

Na marinádu

2 stroužky česneku
1 kousek čerstvého zázvoru
1 ks červené chilli papričky
1 lžíce oleje
3 lžíce sójové omáčky

Na dozdobení a k podávání

1 lžička sezamových semínek
1 hrnek rýže

Postup

Krok 1: Oloupaný česnek prolisujte do menší skleněné mísy a přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor. Přidejte také kousek jemně nakrájené chilli papričky, sójovou omáčku a lžíci oleje a promíchejte.

Krok 2: Hovězí maso (já používám hovězí zadní) nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a poté ještě na nudličky. Vložte do marinády, dobře promíchejte a nechte v lednici odležet asi 30 minut (můžete ale klidně i přes noc, chuť bude intenzivnější).

Krok 3: Brokolici omyjte a vysušte. Rozeberte ji na menší růžičky nebo nakrájejte ostrým nožem na plátky.

Krok 4: Ve velké těžké pánvi (ideální je pánev wok) rozehřejte lžíci oleje a opékejte růžičky brokolice 3–4 minuty až částečně změknou. Opečenou brokolici vyjměte a nechte chvíli stranou.

Krok 5: Do uvolněné pánve vlijte zbývající olej, přidejte maso i s marinádou a za stálého míchání opečte do hnědé barvy, potrvá to asi 4–5 minut.

Krok 6: Do pánve vraťte brokolici, přilejte vývar (0,5 dcl si nechte stranou), jídlo případně dosolte a přiveďte k varu. Ve zbylém vývaru rozmíchejte škrob, přidejte do pánve a ještě krátce povařte do zhoustnutí.

Krok 7: Povrch posypte lžící sezamových semínek (hodí se i najemno nakrájená zelená nať cibulky) a ihned podávejte s rýží.

Můj tip: K brokolici můžete přidat i jednu menší cibuli nakrájenou na klínky.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře