Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku je oblíbené snad po celém světě a jeho příprava má několik variant. My se dnes podíváme na variantu z kuchařky Julie Child. Kromě kvalitního hovězího masa budete potřebovat i kvalitní dobré červené víno:-).

Ingredience:

1,5 kg hovězího masa
170 g špeku nebo slaniny, nakrájené na proužky
2 lžíce slunečnicového oleje
1 mrkev, nakrájená na kolečka
1 cibule, nakrájená na proužky
1 lžička soli
čerstvě mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
950 ml červeného vína
700 ml silného hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
půl lžičky tymiánu
bobkový list
750 g šalotek
100 g másla
bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)
500 g žampionů

Postup:

Proužky špeku 10 minut povaříme v horké vodě, pak je slijeme a osušíme.

Olej zahřejeme v hrnci, špek opečeme, pak jej vyndáme a dáme stranou. Maso si nakrájíme na 5×5 cm veliké kostičky. Olej v hrnci rozpalíme na max a jen po kouscích v něm opékáme dokonale odblaněné a osušené maso. Pak ho vyjmeme a dáme ke slanině. Troubu rozpálíme na 230 °C.

V hrnci na oleji osmahneme dohněda mrkev a cibuli. Maso a slaninu vrátíme zpět do hrnce, zaprášíme moukou, solí a pepřem. Hrnec vložíme nezakrytý na čtyři minuty do trouby. Maso promícháme a po dalších čtyřech minutách ho vyjmeme z trouby. Teplotu snížíme na na 160 °C.

Do hrnce vlijeme víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bylinky. Přivedeme k varu a pak vložíme do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budeme mít hotovo – až půjde maso nakrájet vidličkou.

Na cibulky si oloupeme šalotky a rozdělíme je na dílky podle toho, jak narostly. Na pánev dáme máslo a až začne v pánvi bublat, vhodíme cibulky a na mírném ohni je opékáme 10 minut. Průběžně je otáčíme, aby zhnědly ze všech stran.

Zalijeme je tekutinou, přidáme bylinkový balíček, zakryjeme a necháme táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té doby vyvaří, přilijeme trochu vody, aby se cibulky nespálily. Bylinky vyjmeme a můžeme podávat.

Na žampionové soté si rozpálíme v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhodíme na větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochutíme je solí a pepřem.

Hovězí po burgundsku můžeme podávat s bagetou, knedlíkem nebo šťouchanými bramborami.

Zdroj: chefshop.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře