Hovězí stroganov s žampiony a smetanou

Receptů na stroganov je asi tolik, kolik je variant té „jediné správné“ svíčkové. Nehádejte se proto, jestli do něj patří protlak či okurky, a raději tohle minutkové jídlo vyzkoušejte s přihlédnutím k tomu, co chutná právě vám. Naši oblíbenou verzi najdete vyfocenou krok za krokem. A co je nejlepší? Za patnáct minut máte hotovo!

Ingredience pro: 4 porce

600 g nízkého roštěnce
3 lžíce másla
pepř
4 šalotky
100 g čerstvých žampionů
1/2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička dijonské hořčice
60 ml bílého vína
1/2 kelímku zakysané smetany
petržel
sůl

Postup

Krok 1: Maso vyndejte asi hodinu předem z lednice, aby nebylo úplně studené – jinak by pustilo šťávu. A nebojte se: za tu chvíli se určitě nezkazí. Hovězí na stroganov musí být minutkové, hodí se nízký roštěnec, svíčková nebo třeba květová špička.

Krok 2: Maso očistěte, pokrájejte proti vláknu na tenké nudličky a velmi zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném másle (můžete k němu přidat lžičku oleje, aby se nepřepalovalo). Během restování maso pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem.

Krok 3: Posypejte mletou paprikou a promíchejte. Maso pak děrovanou lžící vyndejte z pánve a schovejte do tepla (třeba do trouby). Do výpeku (kdyby bylo třeba, přidejte ještě trochu másla nebo oleje) vložte omyté a rozčtvrcené žampiony a na proužky pokrájené čtyři šalotky či jednu žlutou cibuli. Asi deset minut opékejte, až je vše pěkně měkké a zlatavé. Osolte.

Krok 4: Vmíchejte protlak a hořčici – obě ingredience jsou volitelné, někdo používá jen jednu, někdo ani to ne. Zalijte vínem nebo brandy a asi 100 ml vody či vývaru a pár minut provařte, aby se odlepily výpečky.

Krok 5: Omáčku zjemněte smetanou (množství by se mělo pohybovat od tří lžic do celého 200g kelímku), do pánve vraťte maso a vše chvilku prohřejte. Podle chuti dosolte a posypejte petrželkou. Podávejte s nudlemi, rýží, šťouchanými brambory, chlebem či jako velmi často v Rusku s hranolkami. Někdo do omáčky dává i nasekané kyselé okurky.

Tip:

Asi jste si všimli, že možností, co všechno do stroganovu dát, či nedat, je opravdu spousta. Netrapte se proto hledáním toho „jediného správného“ receptu a omáčku dochuťte podle sebe. Jídlo můžete připravovat i na dvou pánvích – v momentě, kdy už smažíte cibuli s žampiony, se teprve vedle pusťte do masa.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře