Hovězí tokáň

Hovězí tokáň sice na první pohled vypadá jako guláš, příprava a chuť se ale liší. Maso se krájí na nudličky velké asi jako malíček a do základu nepatří červená paprika. Omáčka je silná a příjemně navinulá, není jí však mnoho, proto se jako příloha příliš nehodí knedlík – výborné jsou halušky nebo maďarská tarhoňa.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 40 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

1 lžíce sádla
1 cibule
1000 g hovězího předního masa
1 lžíce rajčatového protlaku
200 ml bílého vína
1 lžička soli
1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a na sádle, na středně silném ohni, pomalu smažte do světle zlaté barvy. Zatímco se cibule smaží, očistěte maso a nakrájejte ho na nudličky.

Krok 2: Když je cibule osmažená, zvyšte plamen a do hrnce vložte připravené maso. Osolte, opepřete a nechte vyvařit všechnu šťávu, kterou maso pustilo, až na tuk. K masu přidejte rajčatový protlak a pořádně ho v základu rozmíchejte. Zalijte bílým vínem a také ho nechte odvařit.

Krok 3: Maso v hrnci podlijte horkou vodou (kdo má, použije vývar) tak, aby bylo částečně ponořené, a za občasného míchání pomalu duste na mírném ohni, až bude zcela měkké – podle stáří masa to bude trvat asi hodinu – hodinu a půl. Během dušení můžete případně doplnit vyvařenou tekutinu, ale nepřehánějte to s množstvím – jenom tak bude omáčka silná a chutná tak, jak má být.

Krok 4: Podávejte s haluškami nebo těstovinami.

Můj tip: V Maďarsku, odkud tenhle recept pochází, se často na konci dušení přidá k masu hrášek a v omáčce se jenom zlehka prohřeje – vyzkoušejte, je to překvapivě chutná kombinace.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře